Димитър Димитров е ръководител на  отдел „Секторни политики“ в НС на БСП, заместник-министър на труда и социалната политика в периода 2005‒2009 г., а преди това народен представител в 37-то, 38-то и 39-то Народно събрание.

ЗА ГАРАНТИРАНО ИЗПЛАЩАНЕ НА ДЪЛЖИМИТЕ ЗАПЛАТИ

Брой 5-6, септември-октомври 2017

Правителственото мнозинство не показва воля за законодателни решения, които да гарантират конституционното право на хората да получават редовно заработените си възнаграждения. По Конституция България е демократична, правова и социална държава, в която се гарантират животът и достойнството на гражданите, правото на труд и заплащане, съответстващо на извършената работа. 

На фона на прокламираната от правителството цел да се поддържа макроикономическа и финансова стабилност, един от проблемните, остри и кризисни въпроси за страната са масовите случаи на забавени и неизплатени трудови възнаграждения. Те засягат хиляди работещи и техните семейства, чиито конституционни права са нарушени.
 
Проблемът с неизплатените възнаграждения е от десетилетия, но частичните опити за решение до момента не работят. 
По официални данни на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ общият размер на забавените или неизплатени трудови възнаграждения възлиза на 22 млн. лева. Ощетени са 57 000 лица, работещи в 453 предприятия. Най-много неплатени заплати има в строителството, производството на метални изделия,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор