Първан Симеонов е политолог, изследовател в областта на политическите партии. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл“. Участник в научни изследвания в различни области. 
 
Борис Попиванов е доктор по политология, доцент, преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.Научните му интереси са в областта на политическите идеологии, теория на гражданството, младежките изследвания.

БЪЛГАРИНЪТ, ДЪРЖАВАТА, СОБСТВЕНОСТТА ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ИВАН ХАДЖИЙСКИ

Брой 5-6, септември-октомври 2017

   Посвещава се на 110-ата годишнина от рождението на големия български социолог Иван Хаджийски


 

 Едва ли днес има нещо по-банално от това, да се посочва ниското доверие на българските граждани в държавата. То засяга всички сфери на държавностния живот. Проучванията на общественото мнение регулярно ни рисуват картина, в която рейтингите на основните политически институции се стремят към дъното, а подкрепата за дейността на Народното събрание (в парламентарна република!) често се събира в едноцифрени процентни стойности. Масовото и преобладаващо недоверие хвърля сянка и върху Прокуратура, съд, полиция, правителство.

Коментаторите почти не обръщат внимание на тези данни, защото с право забелязват, че няма новина. Наистина, не е от вчера. Години и десетилетия вече наблюдаваме същото. Нашата лична „социология“ ‒ прия­телите и познатите, хората, които срещаме на улицата ‒ ни „докладва“ подобни неща. Пред такъв извод ни изправя и едно голямо изследване на вътрешната миграция в рамките на Европейския съюз. Българските емигранти в Германия, Великобритания, Италия, Испания,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор