Добрин Канев е доктор по философия, доцент в Нов български университет. Има многобройни публикации по проблемите на политическите институции, политическите партии, политическия мениджмънт в България, САЩ, Германия, Франция, Белгия и др.

ЗА КАЧЕСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ

Брой 9-10, ноември-декември 2018

 Серия международни изследвания определят българската демокрация като дефектна и регистрират влошаване след 2009 г.


 

Близо тридесет години след началото на прехода към демокрация скептицизмът, недоверието, острата критика спрямо установената демократична политическа система в страната ни не изчезват, не намаляват, а сякаш се усилват. През късната есен на 2018 г. в продължение само на няколко дни в медиите българската демокрация или беше дефинирана като „фасадна демокрация в авторитарен стил“ (Баева 2018), или пък ѝ беше поставена диагнозата от Св. Малинов, че „има тежки дефицити“ и че „в момента е в отвратително състояние“ (Дебатът за ЕС 2018). Тази оценка изглежда обединяваща за анализатори от всеки спектър на идейно-политическото пространство.

А по повод на годишнината от 10 ноември президентът Радев в специално обръщение рисува мрачна картина на настоящото състояние на българската политическа система и говори за загуба на демократичните завоевания и за връщане на историческия часовник на Българи назад: „29 години по-късно основите на българската демокрация са критично застрашени....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови