Емил Григоров е професор по философия в колежа „Гарно“ и хоноруван лектор по философия и литература в университета „Лавал“ в град Квебек, Канада. До 2010 преподава 11 години в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Автор на научни статии на български, френски и английски, както и на десетки публикации в периодичния печат.

 

БОГАТСТВО И ОКОЛНА СРЕДА

Брой 9-10, ноември-декември 2018

На 10 октомври т. г. повече от сто юристи от цял свят поискаха в открито писмо до Генералната асамблея на ООН да бъде приет Световен пакт за околната среда. Дано това не се окаже поредния лай на кучета, не успял да възпрепятства опустошителния ход на пазарния керванИгликите и пейзажите имат един огромен  недостатък: безплатни са.

                             Олдъс Хъксли

 

От година на година все по-ясно се очертава основната морална и, в известен смисъл, екзистенциална дилема пред съвременното човечество: да продължава да се придържа към наложения през последните три-четири десетилетия в глобален мащаб икономически модел, като търси стопански растеж във възможно най-кратки срокове и на всяка цена, без да „прекалява“ със спазването на норми за екологична и социална отговорност, или да отхвърли този модел в името на опазване на околната среда, а оттук и на материалните условия за продължаване на човешката цивилизация.Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови