Венко Кънев е професор от Сорбоната и Университета в Руан - Нормандия, директор на българското издание на френския месечник „Монд дипломатик“.

LE MONDE DIPLOMATIQUE. СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО

Брой 9-10, ноември-декември 2018

Ако перифразирам мотото на вестник Дума, бих казал: „Вестници много, но Монд дипломатик е един“. Основан през 1954 г. като приложение на Монд, Монд дипломатик (Le Monde diplomatique) се посвещава на теми от външната политика и френската дипломация. Днес проблематиката му е значително по-широка.

Той носи белега на епохата, в която се ражда ‒ когато империите се сриваха, а Третият свят започваше да се обединява. През 1955 г. на Бандунгската конференция, организирана от президента на Индонезия Сукарно, с участието на Гамал Абдел Насър (Египет), Чжоу Енлай (Китай) и Джавахарлал Неру (Индия) ‒ най-известните лидери на планетата по онова време, се основава Движението на необвързаните страни, към което се присъединява и Тито (Югославия). Това е епохата на възход на социализма, на деколонизацията. Време, когато слабите се опълчват на могъщите, а идеите за независимост, суверенитет, свобода, еманципация, за траен мир и благоденствие на народите шестват по света.

Le Monde diplomatique е проникнат именно от този дух на съпротива и борба, на прямота и обективност, на разследващ, а не сензационен журнализъм, който подлага случващото се на критичен поглед и анализ. Много често само в него може да се прочете за събития и проблеми, които големите медии подминават,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор