Втори европейски форум на леви, зелени и прогресивни сили

„Да вземем бъдещето си в свои ръце!“  С този призив приключи Вторият европейски форум на Прогресивния алианс, който обединява леви, прогресивни и зелени сили от всички краища на Европа. Събитието  се проведе на 9-11 ноември 2018 г. в Билбао, Испания.

 Над 400 представители от 120 политически партии, синдикални и социални организации, неправителствени сдружения, представители на академичните среди, граждански движения и интелектуалци от над 30 европейски държави се събраха, за да обсъдят неотложните проблеми пред милиони европейци, така че заедно да посрещнем новите предизвикателства.

 Сред основните теми на форума бяха „Една нова Европа за един  нов свят (миграция, мир, международна търговия)”, „ Европа на равенството – да спрем патриархата“, „Един нов солидарен модел за инвестиция в работа и социални права” и „Европа в екологичен преход”.

 Открои се огромната необходимост от изработване на успешни контрастратегии срещу възхода на радикалните националистически, расистки и ксенофобски сили от дясното и крайнодясното пространство в Европа.

 Форумът завърши с всеобща декларация, подписана и от българския евродепутат и член на Координационния комитет на Прогресивния алианс Георги Пирински, който взе активно участие в дебатите в Билбао.

 Вторият  европейски форум на леви, зелени и прогресивни сили се проведе точно година след първия, свикан на на 11 ноември 2017 г. под мотото „Европа трябва да се промени“. Тогава представители на около 100 партии, организации, движения и интелектуалци от над 30 европейски държави се събраха  в Марсилия, за да очертаят пространство за дългосрочно политическо сътрудничество, което търси алтернатива за една Европа, основана на солидарност, демокрация, антирасизъм, мир и екологична устойчивост.

 "Ново време" представи инициативата в брой 1-2/2018 г.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ БИЛБАО

Брой 9-10, ноември-декември 2018

Призив към всички европейски граждани!

Европа трябва да бъде бдителна - да вземем бъдещето си в свои ръце!

За постоянно сътрудничество и обединяване на действията между левите, зелените и прогресивните сили в Европа

 


 Милиони европейци пострадаха и продължават да страдат от атаките на хищническия капитал, който прокарва трудови, социални, икономически и институционални промени, чиято цел е да разрушат историческите постижения на работническата класа и народните маси, за да наложат авторитарно, несигурно, лишено от регулации общество, в което отсъстват трудови, социални или граждански права.

Тези от нас, които се събраха в Билбао на 9, 10 и 11 ноември 2018 г. в рамките на втория Европейски форум на левите, зелените и прогресивните сили, на тази основа призовават широките обществени слоеве от цяла Европа да обърнат сериозно внимание и да се мобилизират.

Ние...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор