Марк Шагал 

Парижкият център за изящни изкуства „Жорж Помпиду“ посвети през пролетта на 2018 г. изложба, представяща руския авангард от 1918-1922 г.

Това е периодът на народната художествена школа във Витебск, основана от Марк Шагал в родния му град, сега в Беларус. Изложбата е по случай 100-годишнината от назначаването на художника за упълномощен от Колегията по изкуствата в провинция Витебск.

Този пост позволява на Шагал да създаде художествено училище, достъпно за всички, и да покани учители като Ел Лисицкий и Казимир Малевич. По време на тяхната работа в училището, според кураторите на центъра „Помпиду“, то се е превърнало в революционна лаборатория, в която се е писала историята на световното изкуство. Във Витебск Малевич създава авангардното художествено обединение УНОВИС (Утвърдители на новото изкуство).

В изложбата са включени около 200 творби от Третяковската галерия, Руския музей, музеите на Витебск и Минск, от американски и европейски колекции. Това са произведения не само на тримата главни герои на руския авангард – Малевич, Шагал и Лисицкий, но и на техни ученици, сред които Иван Гаврис, Вера Ермолаева, Николай Суетин, Иля Чашник, Соломон Юдовин и други

 През септември изложбата замина за Еврейския музей в Ню Йорк, където ще бъде представена в малко изменен вид до 2 януари на идващата година.

МАРК ШАГАЛ И РЕВОЛЮЦИОННАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ШКОЛА ВЪВ ВИТЕБСК 1918-1922

Брой 9-10, ноември-декември 2018

Град, в който всичко лети - хора, покриви и фантазии. Такъв пресъздава  в картините си родния Витебск Марк Шагал. Французите го наричат френски художник. Но малко преди да получи френско гражданство през 1937 година, той пише: „Считам себе си за руски художник, макар всички да ме смятат за интернационален“.

За първата годишнина от Октомврийската революция през 1918 г. Марк Шагал прави художествената украса на Витебск. На огромно пано издига лозунга „Мир на колибите, война на дворците“, а в герба на града рисува  весел тръбач.

През 1920 година Айзенщайн посещава града и направо е ошашавен. Червените тухлени къщи са боядисани в бяло, а върху бялото хвърчат зелени кръгове, оранжеви квадрати и сини правоъгълници.

 


Из книгата "Моят живот" на Марк Шагал: Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови