Огнян Касабов е доцент във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ Научните му интереси са в сферите: естетика, Кант и немска класическа философия, политическа философия, съвременна философия, философия на Новото време, антична философия (Платон)

 

СВОБОДАТА НА ДИАЛЕКТИЧЕСКИЯ РАЗРИВ- 250 години от рождението на Хегел

Брой 9-10,септември-октомври 2020

 

Една от големите задачи на мисловния труд днес е да разработи на дело нови понятия за солидарност. Понятия, които да бъдат взети на въоръжение в голямото революционно движение, за провеждането на което Хегел посвети всичките си сили: действителният и действен универсализъм, осъществяването на свободата.
 

 

 

 


Последният голям системотворец, предшественикът на Маркс, критикът на Кант, философът, открил диалектическото мислене за модерния свят – кой е Хегел? Спекулативен мистик или антиметафизик, философ на държавна служба или философ на отрицанието?

Духът живее в противоречието: мисълта се разгръща, зрее и добива пълнота в постоянен спор със себе си. Така твърди самият Хегел. Да откажем да се придържаме твърдо само към едната алтернатива в даден сблъсък, не означава непременно да останем в неопределеност. Напротив: желанието е способно да се устреми към динамиката на конфликта и към пътищата, по...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор